Het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem (en niet De Snorhaar) heeft een project voor het laten steriliseren en castreren van de zwerfkatten op haar grondgebied. Zij doen daarvoor een beroep op twee vrijwilligsters die de katten vangen en naar de dierenarts brengen. De dierenartsen van de gemeente verlenen hiervoor hun medewerking. De bedoeling hiervan is om de zwerfkattenpopulatie onder controle te kunnen houden. Zwerfkatten worden gevangen, gesteriliseerd of gecastreerd, ontwormd en ontvlooid. De kat blijft minstens 1 nacht bij de dierenarts en wordt daarna teruggebracht naar de plaats waar ze gevangen is. De stad neemt de dierenartskosten voor zijn rekening. Door zwerfkatten onvruchtbaar te maken, voorkomt men dat de populatie te fel aangroeit. Er worden ook steekproeven gedaan om te zien of ze geen besmettelijke ziektes hebben zoals kattenaids of kattenleucose. Deze ziektes zijn niet besmettelijk voor mensen, maar wel zeer besmettelijk en dodelijk voor katten.

 

Een zwerfkat die reeds werd behandeld, herkent u aan het feit dat er een stukje uit het oor is. Bent u een inwoner van Scherpenheuvel-Zichem en hebt u zwerfkatten in de buurt die nog niet gecastreerd of gesteriliseerd werden? Neem dan contact op met het stadsbestuur: 013/35.24.20 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De kosten voor het vangen, steriliseren of castreren, ontwormen en ontvlooien neemt de stad voor zijn rekening.

Het project is ook steeds op zoek naar vrijwilligers die een handje willen toesteken bij het vangen van de zwerfkatten het het vervoer ervan. Bent u geïnteresseerd? Contacteer dan het stadsbestuur via voorgaande contactgegevens.

 

Wat kan u doen indien u geen inwoner bent van Scherpenheuvel-Zichem en u merkt zwerfkatten in de buurt? Wend u tot uw gemeentebestuur om te vragen of er een zwerfkattenbeleid wordt gevoerd. Indien dit niet het geval is, neem dan contact op met de verantwoordelijke voor dierenwelzijn en gezondheidszorg van uw gemeente. Vraag of een dergelijk project niet tot de mogelijkheden behoort. Als de vraag vanuit de inwoners (herhaaldelijk) wordt gesteld, zal men sneller geneigd zijn zulk project te starten. De verantwoordenlijke voor het zwerfkattenbeleid te Scherpenheuvel-Zichem is steeds bereid haar dossier van het zwerfkattenproject uit te lenen om dit proces te vergemakkelijken. Je kan haar hierover steeds contacteren op bovenstaand nummer.

Iets bestellen bij ZooPlus? Gebruik deze link en steun ons!