Je nieuwe kat mee naar huis nemen – het reismandje

De dag waarop je je kat mee naar huis neemt, is een grote dag voor jullie allebei. Als het nog een kitten is, verlaat het zijn nestgenootjes en moeder om met jou mee te gaan. Gaat het om een volwassen dier dan heeft het te maken met de onzekerheden van zijn vorige leven en weet het nog niet wat de toekomst voor hem in petto heeft. De overgang moet zo soepel mogelijk verlopen: een veilig ritje naar huis is een belangrijke stap. Gebruik hiervoor een stevig plastic reismandje. Dit is een goede investering op lange termijn. Elke kat heeft zijn eigen reismandje nodig. Met een stevig mandje wordt de rit naar de dierenarts, reizen of verhuizen veiliger en minder vervelend voor je huisdier. Bovendien biedt het je ook opties ten tijde van nood. Kies geen kooi van metaaldraad (je kat wordt nog nerveuzer doordat hij van alle kanten zichtbaar is), gemaakt van riet (ze zien er misschien wel leuk uit, maar je hebt iets nodig wat je goed kunt schoonmaken voor het geval er ongelukjes gebeuren) of gemaakt van karton.

Welkom

Zeggen dat katten niet van verandering houden, is nog zwak uitgedrukt. Een nieuw huis is voor hen een erg grote verandering. Sommige katten verstoppen zich. Sissen, grommen of zelfs een uithaal met ontblote klauwen zijn normale reacties van katten op stress. Daarom moet je, omwille van je eigen bestwil en die van je kat, één woord nooit vergeten als je je nieuwe huisdier introduceert in het huishouden: langzaam. Vaak is het een goed idee de kat tijdelijk apart te zetten in een badkamer of een logeerkamer. Maak er een veilige kamer van met een kattenbak, bakjes met eten en water, een krabpaal en een paar speeltjes. Op deze manier krijgt hij een plek waar hij zich veilig voelt terwijl hij went aan zijn nieuwe thuis.

De kattenbak

De kattenbak die je kiest en wat je erin stopt zijn twee van de belangrijkste aankopen die je ooit zult doen. Net zo belangrijk als het kiezen van de juiste kattenbak en grit, is de bak zo uitnodigend en makkelijk mogelijk maken. Je hebt veel mogelijkheden in kattenbakvullingen. De beslissing welke de ‘juiste’ is, ligt echter altijd bij je kat. Je hebt niet veel aan grit dat jij prettig vindt als je kat er zijn behoefte niet in doet.

Als je meer katten in huis hebt, zorg er dan voor dat je meer dan 1 kattenbak hebt. Maar het kan ook dat je slechts één kat hebt en dat deze twee bakken wenst: een voor de kleine behoeften en een andere voor de grote behoeften. Houd hiermee rekening.

Een belangrijke tip is de vuiligheid van huisdieren nooit schoon te maken met een op ammoniak gebaseerd product. De plek gaat daardoor nog meer naar urine ruiken (aangezien ammoniak een component van urine is) en lokt het dier juist terug naar dezelfde plek om zijn behoefte te doen.

Een plek om te krabben

Het belangrijkste wat je moet onthouden over krabben, is dat het voor je kat net zo belangrijk is als ademhalen. Je kat moet krabben en jij moet hem een plekje geven waar hij zijn klauwen in kan zetten. Als je wilt dat je kat gaat krabben daar waar jij wilt dat hij krabt (en niet aan de hoek van de bank), moet je hem een krabplek geven die niet allen stevig is, maar ook gemaakt van materiaal waar je huisdier lekker zijn nagels in kan zetten. De beste investering die je kan doen om je kat een plezier te doen, is een hoge kattenkrabpaal met bovenop een uitkijkpost. Katten kijken graag neer op mensen, omdat ze op die manier hun geloof in hun eigen superioriteit versterken. Een kattenkrabpaal biedt ook een rustig plekje voor die momenten waarop een kat even absoluut geen zin heeft in mensen.

Slaapplek

Een van de beste slaapplekjes die je kunt geven, is bovenop een krabpaal: een perfecte plek om lekker te soezen hoog boven mensen en nog minderwaardiger wezens, zoals honden. Kattenmandjes die aan radiatoren of vensterbanken kunnen worden gehangen, geven je kat ook een plekje om een dutje te doen of te zonnen. Comfortabele slaapplekjes zijn belangrijk voor katten. Ze slagen er immers in om bijna 2/3 van hun leven door te brengen met hun ogen gesloten.

Voerbakken en waterbakken

Sommige katten vinden het geen probleem om etensbakken te moeten delen, maar andere vinden het vreselijk. Als je katten moeilijk doen, geef ze dan allemaal een eigen bakje. Het belangrijkste advies over voer- en waterbakjes is dat je ze schoon moet houden. Katten zijn kieskeurig, vooral wat water betreft, en kunnen hun neus optrekken voor muf eten of water dat niet vers is. Wat voer betreft, kies je je voor voer dat geschikt is voor de leeftijd van je kat. Kies liefst voor voer van grote fabrikanten. Je kan ook steeds advies vragen aan je dierenarts.

Andere katten

Een tweede kat introduceren in het huishouden is één van die dingen waarbij geduld ontzettend belangrijk is. Ondanks het eerste wantrouwen van het inwonende huisdier kan een maatje een heel goed idee zijn, vooral voor een binnenkat die vaak alleen is.

Maak een veilige kamer klaar voor de nieuwe kat of kitten: zet er een kattenbak, bakjes met eten en water, een krabpaal en een paar speeltjes. Deze aparte uitrusting kan tijdelijk zijn, maar ook permanent. Dat hangt af van de katten.

Neem de kat mee naar huis in een reismandje en zet het mandje in de kamer die je voor hem hebt ingericht. Laat de inwonende kat het dier ontdekken in zijn reismand. Laat de moed niet zakken als ze tegen elkaar blazen. Laat de inwonende kat de boel ontdekken. Als de nieuwe kat alleen in de kamer is, doe je de deur dicht en laat je hem daar. Laat het deurtje van het mandje open staan en laat de kat met rust. Hij komt er wel uit als hij er klaar voor is. Houd de katten een weekje apart (geef ze allebei heel veel liefde en speel met ze) en dan op een dag, als jij erbij kunt zijn, laat je de deur naar de kamer van de nieuwe kat open. Dwing ze niet. Territoriumonderhandelingen tussen de katten kunnen langdurig zijn: ze moeten er zelf uitkomen.

Uiteindelijk kun je ze allebei aanmoedigen om met je te spelen met een ‘vishengel’ of een speeltje aan een touwtje. En langzaam (daar is dat woord weer) laat je ze steeds dichter bij elkaar in de buurt komen.

De meeste katten worden uiteindelijk gelukkig met elkaar. Als je ze samen ziet slapen, spelen of elkaar wassen dan weet je dat het de moeite waard is geweest.

Kinderen

Kinderen en katten kunnen met elkaar spelen mits je toezicht houdt en mits de kinderen hebben geleerd hoe ze met katten moeten omgaan.

 

Iets bestellen bij ZooPlus? Gebruik deze link en steun ons!