U kan uw kat laten inenten tegen een aantal ziektes met dodelijke afloop. Indien u deze inenting jaarlijks herhaalt, bent u er zeker van dat uw kat deze ziekte nooit kan oplopen en verlengt u zijn/haar levensduur. De belangrijkste ziektes waartegen men een kat kan inenten zijn kattenziekte, niesziekte en leukose.

Kattenziekte

Kattenziekte is een dodelijke ziekte die zeer besmettelijk is. De acute vorm van deze ziekte wordt gekenmerkt door hoge koorts en lusteloosheid. De kat weigert vaak om te eten omdat ze last heeft van hevige buikkrampen. Ze raakt snel uitgedroogd, begint te braken en krijgt diarree. Indien u te maken heeft met deze ziekte moet u uw kat dwangvoederen met krachtvoer (verkrijgbaar in de apotheek), vocht inspuiten, antibiotica geven om de infectueuze complicaties te beperken en de kat op een warme, rustige plaats houden. Best dient u ook een middel toe ter ondersteuning van de darmen en een middel om de weerstand op te bouwen. Als men snel de diagnose kan stellen en snel handelt, heeft de kat een overlevingskans.

Van zodra u weet dat uw poes kattenziekte heeft en u heeft nog andere poezen, moet u de zieke poes onmiddellijk in een aparte ruimte afzonderen. U moet alle ruimtes waar de poes geweest is ontsmetten met een virusdodend middel (bijv. CID 20, maar ook javel doet wonderen). Kattenziekte is extreem besmettelijk en kan ook via de mens overgaan op andere katten d.w.z. dat als u een zieke kat aait en vervolgens een gezonde kat, deze laatste besmet kan raken. Zorg er dus voor dat u uw handen voldoende ontsmet vooraleer u een andere kat aanraakt. Ook via de schoenen kan u het virus overdragen. Best is dus om beschermde kledij en schoenen te dragen als u een zieke kat verzorgt en deze te verwijderen als u naar een andere ruimte gaat.

Zieke katten blijven nog 2 weken besmettelijk voor andere katten nadat bij hen de symptomen verdwenen zijn! Houd hier rekening mee als u meerdere katten heeft. Indien uw kat of kitten gestorven is door kattenziekte, zet dan niet onmiddellijk een andere niet-ingeënte kat in dezelfde ruimte. Want zo riskeert u ook de tweede kat op korte tijd te verliezen. U dient eerst de ruimte te verluchten en degelijk te ontsmetten (bijv. met CID 20), evenals alle meubels, speeltjes, dekens  ... waarmee de zieke kat in aanraking is gekomen. Best is de nieuwe kat eerst in te enten en pas 2 weken nadien in dezelfde ruimte te laten. Zo is ze voldoende beschermd tegen mogelijke restanten van het virus. Houd er rekening mee dat een kitten na 3 weken opnieuw ingeënt moet worden vooraleer ze voldoende weerstand heeft tegen het virus.

Niesziekte

Niesziekte. De symptomen van niesziekte zijn koorts, ontsteking van de ogen, tranende ogen en niezen. Vaak gaat het niezen gepaard met een pusachtige neusuitscheiding. Deze ziekte is niet zo dodelijk, maar kan dat wel zijn bij kittens en verzwakte katten. 80% van de katten die genezen zijn, blijven drager van het virus en kunnen het virus onder stresssituaties weer uitscheiden.

Leukose

Leukose is een ziekte bij katten die sowieso dodelijk is. De kat sterft niet meteen, maar meestal binnen de 3 jaren. De symptomen zijn zeer variabel en verschijnen na een symptoomloze fase waarin de kat reeds besmettelijk is voor andere katten. Vervolgens treedt er bloedarmoede op, de slijmvliezen zien bleek , de poes is vlug moe en snel buiten adem. Doordat het afweersysteem wordt aangetast, is de kat heel gevoelig voor allerlei infecties waaraan ze uiteindelijk zal sterven.

Iets bestellen bij ZooPlus? Gebruik deze link en steun ons!