Sterilisatie en castratie is veruit de efficiëntste en diervriendelijkste manier om de overpopulatie van katten aan te pakken. Hiermee worden zowel katers als kattinnen levenslang onvruchtbaar gemaakt en kunnen ze zich niet meer vermenigvuldigen. Zo kan de kattenpopulatie niet meer toenemen en gaat deze op termijn op een natuurlijke manier verminderen.

Kattinnen:

Ook voor de eigenaars zijn er veel voordelen. Kattinnen worden niet meer 3 keer per jaar krols, in welke periode ze heel vervelend en wispelturig gedrag kunnen vertonen. Ze trekt niet langer vreemde katers aan die uw gevel komen besproeien. Daarnaast is het ook bewezen dat hoe vroeger de kattin gesteriliseerd wordt, hoe minder kans ze heeft op baarmoederkanker en melkklierkanker. Wordt de kattin gesteriliseerd voordat ze voor het eerst krols is, dan is er zelfs amper kans dat ze een van deze ziekte ontwikkelt. Het is dus een fabeltje dat een kattin eerst een nestje moet krijgen! Dat is nergens voor nodig. De pil als alternatief voor sterilisatie is niet efficiënt. De pil geeft helemaal geen garantie op onvruchtbaarheid, want katten braken vaak om haarballen kwijt te geraken en braken zo ook het pilletje mee uit. De pil geeft bovendien meer kans op melkkliertumoren en baarmoederkanker.

Katers:

Ook uw kater vaart er wel bij: hij gaat niet meer rondzwerven op zoek naar kattinnen met het risico onderweg overreden te worden, hij heeft niet meer de behoefte om zijn terrein te markeren met urine en hij gaat niet meer vechten met andere katers. Gecastreerde katers verdubbelen hun levensduur! Zowel katers als kattinnen hebben door castratie/sterilisatie minder kans om seksueel overdraagbare ziekten op te lopen. Doordat ze geen behoefte meer hebben om te paren of met elkaar te vechten, verkleint de kans op kattenaids (FIV) of kattenleukose (FELV) drastisch.

Zwerfkatten:

De 'overlast' die zwerfkatten veroorzaken, vermindert ook door castratie en sterilisatie. Katers gaan niet meer sproeien om hun terrein te markeren, ze gaan niet meer vechten met andere katers en ook de luidruchtige vrijpartijtjes met kattinnen behoren definitief tot het verleden. Vaak worden ze ook heel wat rustiger en aanhankelijker en blijven ze dichter in de buurt.

In eerste instantie zijn de talrijke kattenbaasjes verantwoordelijk voor de zwerfkattenpopulatie. Wie het niet nodig vindt om zijn kater te laten castreren zorgt er immers mee voor dat alle niet gesteriliseerde kattinnen in de buurt een nestje krijgen. Dus men helpt de populatie alleen maar toenemen. Bovendien is er dan geen plaats meer voor bijvoorbeeld een asielkat die zo naar een warme thuis hunkert.

Voor meer informatie kan u altijd terecht op: http://www.huisdierinfo.be/castratie-en-sterilisatie-van-katten

Iets bestellen bij ZooPlus? Gebruik deze link en steun ons!