Je nieuwe kat mee naar huis nemen – het reismandje

De dag waarop je je kat mee naar huis neemt, is een grote dag voor jullie allebei. Als het nog een kitten is, verlaat het zijn nestgenootjes en moeder om met jou mee te gaan. Gaat het om een volwassen dier dan heeft het te maken met de onzekerheden van zijn vorige leven en weet het nog niet wat de toekomst voor hem in petto heeft. De overgang moet zo soepel mogelijk verlopen: een veilig ritje naar huis is een belangrijke stap. Gebruik hiervoor een stevig plastic reismandje. Dit is een goede investering op lange termijn. Elke kat heeft zijn eigen reismandje nodig. Met een stevig mandje wordt de rit naar de dierenarts, reizen of verhuizen veiliger en minder vervelend voor je huisdier. Bovendien biedt het je ook opties ten tijde van nood. Kies geen kooi van metaaldraad (je kat wordt nog nerveuzer doordat hij van alle kanten zichtbaar is), gemaakt van riet (ze zien er misschien wel leuk uit, maar je hebt iets nodig wat je goed kunt schoonmaken voor het geval er ongelukjes gebeuren) of gemaakt van karton.

Welkom

Zeggen dat katten niet van verandering houden, is nog zwak uitgedrukt. Een nieuw huis is voor hen een erg grote verandering. Sommige katten verstoppen zich. Sissen, grommen of zelfs een uithaal met ontblote klauwen zijn normale reacties van katten op stress. Daarom moet je, omwille van je eigen bestwil en die van je kat, één woord nooit vergeten als je je nieuwe huisdier introduceert in het huishouden: langzaam. Vaak is het een goed idee de kat tijdelijk apart te zetten in een badkamer of een logeerkamer. Maak er een veilige kamer van met een kattenbak, bakjes met eten en water, een krabpaal en een paar speeltjes. Op deze manier krijgt hij een plek waar hij zich veilig voelt terwijl hij went aan zijn nieuwe thuis.

De kattenbak

De kattenbak die je kiest en wat je erin stopt zijn twee van de belangrijkste aankopen die je ooit zult doen. Net zo belangrijk als het kiezen van de juiste kattenbak en grit, is de bak zo uitnodigend en makkelijk mogelijk maken. Je hebt veel mogelijkheden in kattenbakvullingen. De beslissing welke de ‘juiste’ is, ligt echter altijd bij je kat. Je hebt niet veel aan grit dat jij prettig vindt als je kat er zijn behoefte niet in doet.

Als je meer katten in huis hebt, zorg er dan voor dat je meer dan 1 kattenbak hebt. Maar het kan ook dat je slechts één kat hebt en dat deze twee bakken wenst: een voor de kleine behoeften en een andere voor de grote behoeften. Houd hiermee rekening.

Een belangrijke tip is de vuiligheid van huisdieren nooit schoon te maken met een op ammoniak gebaseerd product. De plek gaat daardoor nog meer naar urine ruiken (aangezien ammoniak een component van urine is) en lokt het dier juist terug naar dezelfde plek om zijn behoefte te doen.

Een plek om te krabben

Het belangrijkste wat je moet onthouden over krabben, is dat het voor je kat net zo belangrijk is als ademhalen. Je kat moet krabben en jij moet hem een plekje geven waar hij zijn klauwen in kan zetten. Als je wilt dat je kat gaat krabben daar waar jij wilt dat hij krabt (en niet aan de hoek van de bank), moet je hem een krabplek geven die niet allen stevig is, maar ook gemaakt van materiaal waar je huisdier lekker zijn nagels in kan zetten. De beste investering die je kan doen om je kat een plezier te doen, is een hoge kattenkrabpaal met bovenop een uitkijkpost. Katten kijken graag neer op mensen, omdat ze op die manier hun geloof in hun eigen superioriteit versterken. Een kattenkrabpaal biedt ook een rustig plekje voor die momenten waarop een kat even absoluut geen zin heeft in mensen.

Slaapplek

Een van de beste slaapplekjes die je kunt geven, is bovenop een krabpaal: een perfecte plek om lekker te soezen hoog boven mensen en nog minderwaardiger wezens, zoals honden. Kattenmandjes die aan radiatoren of vensterbanken kunnen worden gehangen, geven je kat ook een plekje om een dutje te doen of te zonnen. Comfortabele slaapplekjes zijn belangrijk voor katten. Ze slagen er immers in om bijna 2/3 van hun leven door te brengen met hun ogen gesloten.

Voerbakken en waterbakken

Sommige katten vinden het geen probleem om etensbakken te moeten delen, maar andere vinden het vreselijk. Als je katten moeilijk doen, geef ze dan allemaal een eigen bakje. Het belangrijkste advies over voer- en waterbakjes is dat je ze schoon moet houden. Katten zijn kieskeurig, vooral wat water betreft, en kunnen hun neus optrekken voor muf eten of water dat niet vers is. Wat voer betreft, kies je je voor voer dat geschikt is voor de leeftijd van je kat. Kies liefst voor voer van grote fabrikanten. Je kan ook steeds advies vragen aan je dierenarts.

Andere katten

Een tweede kat introduceren in het huishouden is één van die dingen waarbij geduld ontzettend belangrijk is. Ondanks het eerste wantrouwen van het inwonende huisdier kan een maatje een heel goed idee zijn, vooral voor een binnenkat die vaak alleen is.

Maak een veilige kamer klaar voor de nieuwe kat of kitten: zet er een kattenbak, bakjes met eten en water, een krabpaal en een paar speeltjes. Deze aparte uitrusting kan tijdelijk zijn, maar ook permanent. Dat hangt af van de katten.

Neem de kat mee naar huis in een reismandje en zet het mandje in de kamer die je voor hem hebt ingericht. Laat de inwonende kat het dier ontdekken in zijn reismand. Laat de moed niet zakken als ze tegen elkaar blazen. Laat de inwonende kat de boel ontdekken. Als de nieuwe kat alleen in de kamer is, doe je de deur dicht en laat je hem daar. Laat het deurtje van het mandje open staan en laat de kat met rust. Hij komt er wel uit als hij er klaar voor is. Houd de katten een weekje apart (geef ze allebei heel veel liefde en speel met ze) en dan op een dag, als jij erbij kunt zijn, laat je de deur naar de kamer van de nieuwe kat open. Dwing ze niet. Territoriumonderhandelingen tussen de katten kunnen langdurig zijn: ze moeten er zelf uitkomen.

Uiteindelijk kun je ze allebei aanmoedigen om met je te spelen met een ‘vishengel’ of een speeltje aan een touwtje. En langzaam (daar is dat woord weer) laat je ze steeds dichter bij elkaar in de buurt komen.

De meeste katten worden uiteindelijk gelukkig met elkaar. Als je ze samen ziet slapen, spelen of elkaar wassen dan weet je dat het de moeite waard is geweest.

Kinderen

Kinderen en katten kunnen met elkaar spelen mits je toezicht houdt en mits de kinderen hebben geleerd hoe ze met katten moeten omgaan.

 

Kattenziekte

Kattenziekte is een dodelijke ziekte die zeer besmettelijk is. De acute vorm van deze ziekte wordt gekenmerkt door hoge koorts en lusteloosheid. De kat weigert vaak om te eten omdat ze last heeft van hevige buikkrampen. Ze raakt snel uitgedroogd, begint te braken en krijgt diarree. Indien u te maken heeft met deze ziekte moet u uw kat dwangvoederen met krachtvoer (verkrijgbaar in de apotheek), vocht inspuiten, antibiotica geven om de infectueuze complicaties te beperken en de kat op een warme, rustige plaats houden. Best dient u ook een middel toe ter ondersteuning van de darmen en een middel om de weerstand op te bouwen. Als men snel de diagnose kan stellen en snel handelt, heeft de kat een overlevingskans.

Van zodra u weet dat uw poes kattenziekte heeft en u heeft nog andere poezen, moet u de zieke poes onmiddellijk in een aparte ruimte afzonderen. U moet alle ruimtes waar de poes geweest is ontsmetten met een virusdodend middel (bijv. CID 20, maar ook javel doet wonderen). Kattenziekte is extreem besmettelijk en kan ook via de mens overgaan op andere katten d.w.z. dat als u een zieke kat aait en vervolgens een gezonde kat, deze laatste besmet kan raken. Zorg er dus voor dat u uw handen voldoende ontsmet vooraleer u een andere kat aanraakt. Ook via de schoenen kan u het virus overdragen. Best is dus om beschermde kledij en schoenen te dragen als u een zieke kat verzorgt en deze te verwijderen als u naar een andere ruimte gaat.

Zieke katten blijven nog 2 weken besmettelijk voor andere katten nadat bij hen de symptomen verdwenen zijn! Houd hier rekening mee als u meerdere katten heeft. Indien uw kat of kitten gestorven is door kattenziekte, zet dan niet onmiddellijk een andere niet-ingeënte kat in dezelfde ruimte. Want zo riskeert u ook de tweede kat op korte tijd te verliezen. U dient eerst de ruimte te verluchten en degelijk te ontsmetten (bijv. met CID 20), evenals alle meubels, speeltjes, dekens  ... waarmee de zieke kat in aanraking is gekomen. Best is de nieuwe kat eerst in te enten en pas 2 weken nadien in dezelfde ruimte te laten. Zo is ze voldoende beschermd tegen mogelijke restanten van het virus. Houd er rekening mee dat een kitten na 3 weken opnieuw ingeënt moet worden vooraleer ze voldoende weerstand heeft tegen het virus.

Niesziekte

Niesziekte. De symptomen van niesziekte zijn koorts, ontsteking van de ogen, tranende ogen en niezen. Vaak gaat het niezen gepaard met een pusachtige neusuitscheiding. Deze ziekte is niet zo dodelijk, maar kan dat wel zijn bij kittens en verzwakte katten. 80% van de katten die genezen zijn, blijven drager van het virus en kunnen het virus onder stresssituaties weer uitscheiden.

Leukose

Leukose is een ziekte bij katten die sowieso dodelijk is. De kat sterft niet meteen, maar meestal binnen de 3 jaren. De symptomen zijn zeer variabel en verschijnen na een symptoomloze fase waarin de kat reeds besmettelijk is voor andere katten. Vervolgens treedt er bloedarmoede op, de slijmvliezen zien bleek , de poes is vlug moe en snel buiten adem. Doordat het afweersysteem wordt aangetast, is de kat heel gevoelig voor allerlei infecties waaraan ze uiteindelijk zal sterven.

Sterilisatie en castratie is veruit de efficiëntste en diervriendelijkste manier om de overpopulatie van katten aan te pakken. Hiermee worden zowel katers als kattinnen levenslang onvruchtbaar gemaakt en kunnen ze zich niet meer vermenigvuldigen. Zo kan de kattenpopulatie niet meer toenemen en gaat deze op termijn op een natuurlijke manier verminderen.

Kattinnen:

Ook voor de eigenaars zijn er veel voordelen. Kattinnen worden niet meer 3 keer per jaar krols, in welke periode ze heel vervelend en wispelturig gedrag kunnen vertonen. Ze trekt niet langer vreemde katers aan die uw gevel komen besproeien. Daarnaast is het ook bewezen dat hoe vroeger de kattin gesteriliseerd wordt, hoe minder kans ze heeft op baarmoederkanker en melkklierkanker. Wordt de kattin gesteriliseerd voordat ze voor het eerst krols is, dan is er zelfs amper kans dat ze een van deze ziekte ontwikkelt. Het is dus een fabeltje dat een kattin eerst een nestje moet krijgen! Dat is nergens voor nodig. De pil als alternatief voor sterilisatie is niet efficiënt. De pil geeft helemaal geen garantie op onvruchtbaarheid, want katten braken vaak om haarballen kwijt te geraken en braken zo ook het pilletje mee uit. De pil geeft bovendien meer kans op melkkliertumoren en baarmoederkanker.

Katers:

Ook uw kater vaart er wel bij: hij gaat niet meer rondzwerven op zoek naar kattinnen met het risico onderweg overreden te worden, hij heeft niet meer de behoefte om zijn terrein te markeren met urine en hij gaat niet meer vechten met andere katers. Gecastreerde katers verdubbelen hun levensduur! Zowel katers als kattinnen hebben door castratie/sterilisatie minder kans om seksueel overdraagbare ziekten op te lopen. Doordat ze geen behoefte meer hebben om te paren of met elkaar te vechten, verkleint de kans op kattenaids (FIV) of kattenleukose (FELV) drastisch.

Zwerfkatten:

De 'overlast' die zwerfkatten veroorzaken, vermindert ook door castratie en sterilisatie. Katers gaan niet meer sproeien om hun terrein te markeren, ze gaan niet meer vechten met andere katers en ook de luidruchtige vrijpartijtjes met kattinnen behoren definitief tot het verleden. Vaak worden ze ook heel wat rustiger en aanhankelijker en blijven ze dichter in de buurt.

In eerste instantie zijn de talrijke kattenbaasjes verantwoordelijk voor de zwerfkattenpopulatie. Wie het niet nodig vindt om zijn kater te laten castreren zorgt er immers mee voor dat alle niet gesteriliseerde kattinnen in de buurt een nestje krijgen. Dus men helpt de populatie alleen maar toenemen. Bovendien is er dan geen plaats meer voor bijvoorbeeld een asielkat die zo naar een warme thuis hunkert.

Voor meer informatie kan u altijd terecht op: http://www.huisdierinfo.be/castratie-en-sterilisatie-van-katten

De eerste stap bij het oplossen van een gedragsprobleem, is uitsluiten dat het niet om een medisch probleem gaat. We kunnen dit niet genoeg benadrukken. De tekenen van ziekten bij katten zijn subtiel en worden vaak voor gedragsproblemen aanzien.

Mogelijke bronnen van ongewenst gedrag:
- Medische problemen.
- Stress. Katten houden niet van verandering en kunnen hierop reageren met een ander gedrag in een poging hiermee om te gaan
- Onredelijke eisen. Kijk ook naar je eigen rol bij een gedragsprobleem. Vraag je niet iets van je kat waaraan hij onmogelijk kan voldoen? Je kat wil misschien de kattenbak niet gebruiken omdat die niet schoon genoeg is. En het is ook niet eerlijk dat je van hem vraagt de bank met rust te laten als er verder niks in het huis is om aan te krabben.
- Verveling.

Voor alles is er een oplossing. Geef de moed niet op. Met de juiste diagnose en geduld kan het probleem opgelost worden. Vraag sowieso raad aan uw dierenarts.
Iets bestellen bij ZooPlus? Gebruik deze link en steun ons!