Afbeelding van Sterilisatie verplicht

Vanaf nu moet iedere verantwoordelijke zijn kat of kittens laten castreren/steriliseren vóór de leeftijd van vijf maanden of vooraleer ze verhandeld wordt. Katten die tussen 31.08.2014 en 01.04.2018 geboren zijn, moeten uiterlijk tegen 01.01.2020 gesteriliseerd worden.* Klik op de link voor meer informatie over de voordelen van castratie/sterilisatie van je kat

Hierdoor wordt er ook een verandering doorgevoerd inzake de bestrijding van overlast door zwerfkatten. De gemeente moet een meldpunt oprichten waar inwoners overlast door zwerfkatten kunnen melden. Daarnaast stelt de gemeente een plan op voor de bestrijding van overlast door zwerfkatten en voert dit uit. Zij maakt hierbij gebruik van de meest diervriendelijke methoden.

Wanneer zwerfkatten opnieuw worden vrijgelaten, zorgt de gemeente ervoor dat de dieren gecontroleerd gevoederd worden en voldoende beschutting hebben, desgevallend in samenspraak met de omwonenden. Vervolgens verwittigt de gemeente bij een actie voor het vangen van zwerfkatten ook de inwoners die in de omgeving van de vangplaats of vangplaatsen wonen.

Bij de gevangen katten zal worden nagegaan of ze een microchip of een ander merkteken dragen. Wanneer ze een microchip of een ander merkteken dragen, worden de dieren vrijgelaten. Voor de gevangen katten die geen microchip of ander merkteken dragen, wordt de procedure voorzien in het plan, vermeld in art. 20/8, gevolgd. Zwerfkatten die opnieuw worden vrijgelaten, worden geïdentificeerd met een microchip of een uitwendig merkteken. De gemeente kan voor het uitvoeren van alle of een deel van de bepalingen van dit hoofdstuk een overeenkomst afsluiten met een asiel of een andere organisatie.

*Katten die naar een erkende fokker met HK-nummer gaan of bedoelt zijn voor het buitenland vormen een uitzondering.

Iets bestellen bij ZooPlus? Gebruik deze link en steun ons!